1. Als ik naar de maan kan

Ooievaar droomt weer over een verre reis. Maar nu naar een plek waar hij nog nooit is geweest. Uil heeft wel een idee… Een raket maken en ontdekken hoe je die kunt lanceren. Meten hoe ver je raket komt. Leren over ruimtereizen en fantaseren en dichten over een reis naar de maan. Op deze pagina vind je media waarnaar wordt verwezen in het boek plus links naar extra informatie en media voor als je deze activiteit wilt uitbreiden tot een groter project. Zie werkboek voor volledige lesbeschrijving, oriëntatie, verkenning, uitvoering en verwerking. Leeropbrengsten SLO, O&O en STEAM staan in de bijlage.

Materialen:
  • de maan (foto)
  • Sojoezraket (foto)
  • André Kuipers (foto)
  • lancering André Kuipers (video)
De maan
Celestial Companion
Copyright: Dávid Lukács
Sojoezraket
Expedition 33 Soyuz Launch (201210230011HQ)
Copyright: NASA HQ PHOTO
Astronaut André Kuipers
Expedition 31 Landing (201207010026HQ)
Copyright: NASA HQ PHOTO
Lancering van de Sojoezraket met André Kuipers aan boord

 

Extra informatie:

Frank de Winne
Frank burggraaf De Winne (Gent, 25 april 1961) is een Belgisch militair piloot en ruimtevaarder. In 2002 verbleef hij ruim acht dagen aan boord van het internationaal ruimtestation ISS. Met die ruimtevlucht werd hij de tweede Belgische astronaut, na Dirk Frimout.

Op 27 mei 2009 werd hij voor de tweede maal de ruimte in gelanceerd, voor een verblijf van zes maanden in het ISS. Tijdens de laatste twee maanden van de missie was De Winne de eerste gezagvoerder van het ISS die niet uit Rusland of de Verenigde Staten kwam. Bron: Wikipedia.

Wie woont er nu in de ruimte?

Ooievaar is vast niet de enige die zich afvraagt hoe het zou zijn om naar de maan te gaan, of misschien wel naar een andere planeet! De Europese ruimtevaartorganisatie ESA heeft een nederlandstalige website voor kinderen. Wie dat leuk vindt kan hier zelf meer te weten komen over ruimtevaart. Wie weet inspireert het hen om een toneelstukje te verzinnen over leven in de Ruimte?

ESA website voor kinderen (Nederlandstalig)

“Er wonen dus altijd een paar mensen in de Ruimte, ook nu!” Die opmerking van Uil leidt vast tot de vraag wíé er op dit moment in de Ruimte wonen in het inaternationaal ruimtevaartstation ISS. Op de Engelstalige website van de Noord-Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA kun je makkelijk zien welke astronauten momenteel het ISS bemannen en uit welke landen ze komen.

Website van het ISS (Engelstalig)

Navigeer:

Terug naar overzicht
Feedback formulier

Handpoppen:

Uil

Waar:

Op een plek waar voldoende ruimte is

Thema’s:

Beroepen, Boeken, De wereld, Kunst, Overig, Reizen, Rekenweek, Ruimte en sterren

Woordenschat:

aftellen, de astronaut, de ballon, de draad, de lengte, de lucht, de maan, de raket, de ruimte, de vlucht, de zwaartekracht, dromerig, het onderzoek, het ruimteschip, het ruimtestation, knippen, lanceren, ruimtereizen, schieten, starten, tekenen, terugtellen, ver, verder, versieren, vertrekken, vliegen