21. Letterliedjes met toeters
Kleine Beer heeft een plan. Maar heeft hulp van de kinderen nodig… Ontdekken dat geluid trilling is. Liedjes maken van woorden met dezelfde letters en het zingen begeleiden met zelfgemaakte toeters Zie werkboek voor volledige lesbeschrijving, voorbereiding, oriëntatie, verkenning, uitvoering en verwerking. Leeropbrengsten SLO, O&O en STEAM staan in de bijlage.
By Iain [GFDL or CC-BY-SA-3.0], via Wikimedia Commons Anatomie van het menselijk oor.
De onderdelen van het oor.
- het rotsbeen, onderdeel van de schedel
- de gehoorgang, door deze kleine ‘gang’ komen geluidstrillingen het oor binnen.
- de oorschelp vangt geluidstrillingen om ons heen op. Door de vorm werkt de oorschelp een beetje als een trechter voor de gehoorgang.
- het trommelvlies trilt als de geluidstrillingen er tegenaan komen en dat beweegt de gehoorbeentjes (nr. 6-8) die achter het trommelvlies zitten. De gehoorbeentjes versterken de geluidstrillingen en geven ze door aan het ovaal venster.
- het ovaal venster vormt de scheiding tussen het middenoor en het binnenoor.
- de hamer, het eerste gehoorbeentje
- het aambeeld, het tweede gehoorbeentje
- de stijgbeugel, het derde gehoorbeentje
- het labyrint zit in het oor, maar helpt je niet bij het horen. Het labyrint is je evenwichtsorgaan; het helpt je bij het balanceren en maakt dat je weet wanneer je naar boven gaat of naar beneden.
- in het slakkenhuis ‘rollen’ de geluidstrillingen heen en weer. Daarbij brengen ze super kleine haartjes in beweging die verbonden zijn aan de gehoorzenuw. Vanaf nu is het geen trilling (en dus geen geluid) meer, maar een zenuwsignaal dat naar de hersenen wordt gestuurd. Het oor ‘hoort’, maar de hersenen ‘luisteren’ door wat je oor heeft opgevangen te proberen te begrijpen.
Nummer 2 en 3 noemen we samen het ‘buitenoor‘, samen vangen ze het geluid op.
Nummer 4 tot en met 8 plus nummer 12 noemen we samen het ‘middenoor‘, die samen het geluid doorgeven. Nummer 6 tot en met 8 noemen we samen ook wel de ‘gehoorbeentjes‘. Het zijn de allerkleinste botjes in ons lichaam en zorgen ervoor dat je nog beter kan horen doordat ze het geluid versterken.
Nummer 9 tot en met 11 noemen we het ‘binnenoor‘, waar de geluidstrillingen worden omgezet naar zenuwimpulsen, waarna je hersenen kunnen proberen te begrijpen wat je eigenlijk hoort.
Terug naar overzicht
Feedback formulier
Kleine Beer
Overal
Afval, Beroepen, Carnaval, Jarig, Kunst, Muziek, Overig, Speelgoed, Theater, Uitvinder
de artiest, de klank, de letter, de microfoon, de toeter, de toon, de trilling, de zanger, hard, harder, het applaus, het compliment, het geluid, het lied, het optreden, het publiek, het woord, hoger, hoog, klinken, laag, lagers, optreden, toeteren, trillen, zacht, zachter, zingen