Materialen:
- drakendans (foto’s en video’s)
- leeuwendans (foto’s en video’s)
- muziek voor je eigen draken- en/of leeuwendans (o.a. van het Shanghai Traditional Orchestra)
Uiterlijk 21 september op deze pagina:
- Wereldkaart met daarop aangegeven: Nederland, China, Indonesië
De drakendans
Bij de drakendans bewegen meerdere dansers ieder een eigen stok. De stokken samen dragen een lange draak die daardoor lijkt te dansen. De voorste danser beweegt het hoofd van de draak. De draak wordt in de Chinese mythologie geassocieerd met water. Vaak loopt er tijdens een drakendans een losse danser met een glimmende bal op een stok vooruit. Deze bal symboliseert een parel, waar de draak achteraan jaagt.
Copyright: IQRemix Opvoering van een drakendans
Copyright: Yun Huang Yong Het ‘geraamte’ van een drakendans-draak, waar de stof omheen wordt vastgemaakt.
Copyright: vhines200 Soms worden lichtjes verwerkt in de draak als er in het donker mee wordt opgetreden.
Soms is de draak versiert met stof die oplicht in UV-licht. Dat geeft een heel bijzonder effect. De dansers zijn bijna niet meer zichtbaar, maar je kunt zo extra goed zien hoe de draak achter de ‘parel’ aan gaat.
Copyright: Wonderlane Twee leeuwendansen samen met een drakendans
De leeuwendans
De leeuwendans wordt uitgevoerd door twee personen die samen in één kostuum zitten. Anders dan bij de drakendans zijn de dansers (bijna) helemaal verstopt onder het kostuum. De voorste danser beweegt met zijn bovenlichaam en armen de kop, en met zijn benen de voorpoten van de leeuw. De tweede danser beweegt met zijn bovenlichaam de rug van de leeuw en met zijn benen de achterpoten. In deze video (start vanaf 2:41) kun je goed zien hoe het leeuwenkostuum gedragen wordt de de dansers.
Muziek voor je eigen draken- of leeuwendans
Extra informatie:
Chinees nieuwjaar
Het Chinees nieuwjaar staat ook bekent als het lentefestival, en is de belangrijkste van de Chinese feestdagen. Op de website van de Stichting Chinese Culturele Evenementen Nederland vind je filmpjes, data van festiviteiten en goede achtergrondinformatie over het Chinees Nieuwjaar.
Website Stichting Chinese Culturele Evenementen Nederland
Onderdelen van de drakendans
Er bestaan een heleboel verschillende bewegingen die de dansers tijdens de drakendans kunnen maken. In deze video kun je er een paar leren kennen, en met behulp van de slow motion beelden misschien wel proberen na te doen?
Waar:
Een plek met veel ruimte om te dansen en te bewegen
Wanneer:
Elk moment, Februari, Januari Speciaal geschikt om uit te voeren in de periode van het Chinees Nieuwjaar, dat valt in onze maand januari of februari
Woordenschat:
Azië, China, Indonesië, dansen, de beweging, de cultuur, de danser, de draak, de drakendans, de kop, de leeuw, de leeuwendans, de stok, het feest, het lijf, het ritme, verkleden