Materialen:
  • werken van Keith Haring

We are the youth (muurschildering)

We are the youth
Copyright: By Rgs25 (Own work) Creative Commons Licensevia Wikimedia Commons

Deze muurschildering bevindt zich op een gebouw in de stad Philadelphia op de kruising van 22nd Street en Ellsworth Street, in de staat Pennsylvania in de Verenigde Staten. Keith Haring voltooide de schildering in 1987. De titel is ‘Wij zijn de jeugd’.

Tuttomondo (muurschildering)

Pise-17
Copyright: shogunangel

Deze muurschildering bevindt zich op een gebouw aan het Piazza Vittorio Emanuele, in de stad Pisa in Italië. Keith Haring voltooide de schildering, met behulp van studenten, in 1989. Toen het af was schreef hij in zijn dagboek:

Het weer was prachtig en het eten nog beter. Het schilderen duurde vier dagen. Ik zit in een hotel recht tegenover de muur, dus ik zie het voor ik in slaap val en zodra ik wakker word. Er staat altijd iemand naar te kijken (laatst zelfs om 4 uur ’s nachts) . Het is heel interessant om de reacties van mensen te zien. 

Het was het laatste publieke werk dat Keith Haring maakte voor zijn overlijden (aan de gevolgen van AIDS) in 1990. De titel van het kunstwerk is ‘Tuttomondo’, het Italiaanse woord voor ‘wereldwijd’, of ‘over de hele wereld’.

Extra informatie:

Keith Haring was een kunstenaar uit de Verenigde Staten die beroemd werd in de jaren tachtig van de vorige eeuw. Hij wilde kunst maken die iedereen kon zien, daarom maakte hij bijvoorbeeld graag muurschilderingen.
In zijn dagboek schreef Keith Haring:

Mijn bijdrage aan de wereld is dat ik kan tekenen. Ik zal zoveel tekenen als ik kan, voor zoveel mogelijk mensen als ik kan, voor zo lang als ik kan.

Keith Haring aan het werk
Op de foto werkt hij aan een muurschildering in het Stedelijk Museum in Amsterdam. De foto is genomen op 14 maart 1986.

musea, kunstschilders, muurschilderingen, graffiti

Tijdsduur:

> 30 minuten

Handpoppen:

Lammetje, Mama Schaap

Waar:

Buiten, midden op een (school)plein

Wanneer:

Herfst, Lente, Winter, Zomer op een zonnige dag

Thema’s:

Woordenschat:

achter, de lengte, de lente, de omtrek, de schaduw, de stand, de vlek, de vulling, de zomer, de zon, de zonneschijn, de zonnestraal, donker, het materiaal, hoog, kort, laag, lang, omtrekken, opvullen, veranderen, voor, vullen

Materialen:
Extra informatie:

Tijdsduur:

Handpoppen:

Lammetje, Vogel

Waar:

Voorwerpen zoeken gebeurt buiten, museum maken kan overal

Wanneer:

Elk moment, Herfst, Lente, Winter, Zomer Heel geschikt om ieder seizoen te herhalen

Thema’s:

Woordenschat:

bekijken, de bezoeker, de expositie, de gids, de grootte, de informatie, de kunst, de poster, de rondleiding, de tentoonstelling, de uitnodiging, genieten, het ding, het museum, het publiek, het verschil, het voorwerp, hetzelfde, inrichten, kijken, mooi, sorteren, verschillend, vinden

Materialen:

Voorbeeldvlieger van een plastic tas

Voorbeeldvlieger

Extra informatie:

Hoe hard waait de wind?
Soms waait het hard, soms waait het zacht. Hoe hard het precies waait wordt aangegeven met de Schaal van Beaufort. Dat systeem is in 1805 bedacht door de Ier Francis Beaufort. Beaufort was commandant bij de marine van het Verenigd Koninkrijk en bedacht het systeem door te kijken wat steeds hardere wind deed met zijn schip en met de zee. Later is de schaal van Beaufort aangepast zodat ook mensen op het land in plaats van op een schip op zee gebruik ermee konden aangeven hoe hard het waait.

Op de website van het KNMI kun je meer te weten komen over Francis Beaufort, zijn windschaal, en hoe we tegenwoordig windmetingen doen.

Kracht* Benaming Windgemiddelde
snelheid over
10 minuten (km/u)
Windgemiddelde
snelheid over
10 minuten (m/sec)
Uitwerking boven land en bij mens
0 stil 0-1 0-0,2 rook stijgt recht of bijna recht omhoog
1 zwak 1-5 0,3-1,5 windrichting goed af te leiden uit rookpluimen
2 zwak 6-11 1,6-3,3 wind merkbaar in gezicht
3 matig 12-19 3,4-5,4 stof waait op
4 matig 20-28 5,5-7,9 haar in de war, kleding flappert
5 vrij krachtig 29-38 8,0-10,7 opwaaiend stof hinderlijk voor de ogen, gekuifde golven op meren en kanalen en vuilcontainers waaien om
6 krachtig 39-49 10,8-13,8 paraplu’s met moeite vast te houden
7 hard 50-61 13,9-17,1 lastig tegen de wind in te lopen of fietsen
8 stormachtig 62-74 17,2-20,7 voortbewegen zeer moeilijk
9 storm 75-88 20,8-24,4 schoorsteenkappen en dakpannen waaien weg, kinderen waaien om
10 zware storm 89-102 24,5-28,4 grote schade aan gebouwen, volwassenen waaien om
11 zeer zware storm 103-117 28,5-32,6 enorme schade aan bossen
12 orkaan >117 >32,6 verwoestingen

De schaal van Beaufort anders uitgelegd
De Finse componist Aulis Sallinen (1935-heden) heeft een muziekstuk geschreven voor koren waarin ze (in het Engels) de beschrijving van de verschillende windsnelheden volgens de schaal van Beaufort zingen. Hoe harder de wind, hoe harder en sneller gezongen word. De schaal van Beaufort loopt tot en met windkracht 12, maar het muziekstuk van Sallinen stopt bij 11. Dan worden alleen nog de letters S O S gezongen; de internationale code die gebruikt wordt als noodsignaal (bijvoorbeeld in morse code).

Tijdsduur:

Handpoppen:

Stroman

Waar:

Vliegers en luchtzakken maken kan overal. Het laten vliegen ervan gebeurt buiten, op een plek waar je een flink eind kunt rennen.

Wanneer:

Elk moment, Herfst extra interessant in de herfst of op een ander moment dat ‘de wind’ aan de orde komt

Thema’s:

Woordenschat:

de lucht, de snelheid, de staart, de tas, de vlieger, de vogelverschrikker, de vuilniszak, de wind, de windkracht, het plastic, het touw, hoger, hoog, laag, lager, langzaam, licht, lichter, omhoog, omlaag, snel, vallen, ver, vergelijken, vliegen, vliegeren, waaien, zwaar, zwaarder

Materialen:
  • ‘Reisfoto’s’ van Ooievaar (Herfst in Nederland, Zomer in Dubai)
  • Vioolconcerten ‘De vier jaargetijden’ van Antonio Vivaldi (1678-1741)

Reisfoto’s van Ooievaar – Herfst in Drenthe (Nederland)
Ooievaar op reis door Nederland - Herfst

Reisfoto’s van Ooievaar – Zomer in Dubai (Verenigde Arabische Emiraten)

Ooievaar op reis in de Verenigde Arabische Emiraten. Op het strand voor de Burj Al Arab, het enige 7 sterren hotel ter wereldOoievaar op het strand voor de Burj Al Arab, het enige 7 sterren hotel ter wereld

Ooievaar onderaan de Burj Khalifa, het hoogste gebouw ter wereld (830 meter)Ooievaar onderaan de Burj Khalifa, het hoogste gebouw ter wereld (830 meter)

Vivaldi’s ‘vier jaargetijden’

 
Extra informatie:

Tijdsduur:

< 30 minuten

Waar:

Buiten

Wanneer:

Elk moment, Herfst, Lente, Vakantietijd, Winter, Zomer Ideaal om elk seizoen opnieuw te herhalen

Thema’s:

Herfst, Lente, Winter, Zomer

Woordenschat:

(overige woorden afhankelijk van het seizoen), de fantasie, de foto, de fotograaf, de hoogte, de muziek, fotograferen, het kikvorsperspectief, het perspectief, het vogelvluchtperspectief

Materialen:

Op deze website kun je stap voor stap ontdekken wat voor soort bomen er bij jou in de buurt staan door de bladeren te onderzoeken: bomen-determineren.com

Extra informatie:

Lichtfeesten
Hoewel de vorm kan variëren worden in bijna iedere cultuur en religie lichtfeesten gehouden. Meestal spelen (jonge) kinderen met kaarsen of lampionnen daarbij een grote rol. Dat is goed te begrijpen; zowel ‘het licht’ als jonge kinderen vaak worden geassocieerd met ‘een nieuw begin/leven’. Ook thema’s als ‘de overwinning van het goede over het kwade’, en van ‘het licht over de duisternis’ komen overal terug. Daarom vinden lichtfeesten in de donkere maanden van het jaar plaats, meestal rond de tijd van midwinter, de winterzonnewende in december.
(on)bekende lichtfeesten zijn bijvoorbeeld:

  • Divali (wisselend, in oktober of november) Één van de belangrijkste feesten in het Hindoeïsme. Ontstaan in India, maar wordt door Hindoestanen over de hele wereld gevierd, o.a. met vuurwerk en lichten en kaarsen in en rond het huis.
  • Loi Krathong (wisselende periode eind oktober, begin november), gevierd in Thailand en delen van omliggende landen, waarbij mensen o.a. kaarsen op een schuitje te water laten en papieren lampionnen op laten stijgen.
  • Sint-Maarten (11 november), gevierd in delen van Nederland, België en elders in Europa. De naam verwijst naar de Katholieke heilige Martinus van Tours, maar religie speelt niet of nauwelijks een rol in de beleving van het feest. Vaak (niet overal) gaan kinderen in hun eigen buurt tijdens Sint-Maarten zingend en met (zelfgemaakte) lampionnen langs de deuren, en krijgen dan snoepgoed.
  • Lucia (13 december), gevierd in Zweden en plaatselijk ook in Denemarken, Finland, IJsland en Noorwegen. Ook in de Nederlandse stad Beek wordt Lucia jaarlijks gevierd. 
  • Chanoeka (wisselende periode, in december) lichtfeest van het Jodendom ter ere van de herinwijding van de tempel in Jeruzalem, waarbij een negenarmige kandelaar, de chanoekia, centraal staat. (De menora, een van de oudste symbolen van het Jodendom, is een kandelaar met zeven armen)
  • Kerstfeest (25 december) samen met Pasen het belangrijkste feest in het Christendom. ‘Het licht’ wordt gesymboliseerd door (de geboorte) van Jezus en de kerstster. Bij veel gebruiken rond de kerst (waarvan sommige, zoals de kerstboom, waarschijnlijk ouder zijn dan de kerkelijke tradities en hun oorsprong vinden in Germaanse midwinter feesten) worden kaarsen en andere lichtjes aangestoken.
Tijdsduur:

Handpoppen:

Uil

Waar:

Bomen onderzoeken is buiten, maken van de lampionnen is binnen

Thema’s:

Woordenschat:

de afdruk, de boom, de boomstam, de ecoline, de lampion, de minuut, de olie, de schors, de stilte, de structuur, de tijd, de vorm, doorschijnend, drukken, het blad, het geluid, het licht, het waskrijt, intrekken, kijken, kleuren, luisteren, ruiken, transparant, voelen

Materialen:
  • de piramides van Giza (foto)
  • het dodenmasker van Toetanchamon (foto)
  • een waaier van Toetanchamon (foto)
  • een kruisspin (foto)
  • een kruisspin die een web weeft (foto)

  • Egypte (wereldkaart)
  • Nederland (wereldkaart)

Piramides van Giza

The Great Giza Pyramids
Copyright: Filip MaljkovićCreative Commons License

Het dodenmasker van Toetanchamon

Death mask / Pohřební maska
Copyright: Kačka a OndraCreative Commons License

Een waaier van Toetanchamon
Toen de waaier na 3500 jaar werd gevonden waren de veren nog in tact!

Tutankhamun Fan with its plumes intact
Copyright: Asaf Braverman

Een kruisspin

Ohai! I'll be appearing in your nightmares later ^_^

Een kruisspin die een web weeft

Kruisspin
Copyright: Jannes PockeleCreative Commons License
Extra informatie:

Hier vind je binnenkort extra informatie over het oude Egypte, de piramides en mummies!

Tijdsduur:

< 30 minuten, zonder wachttijd

Handpoppen:

Ooievaar

Waar:

Spinnen zoeken is buiten, de rest van de activiteit kan binnen

Wanneer:

Herfst, Lente, Zomer wanneer er in de omgeving veel (kruis)spinnen te vinden zijn.

Thema’s:

Woordenschat:

Egypte, Toetanchamon, de acrobaat, de draad, de farao, de kruisspin, de piramide, de regen, de spin, de waaier, de wind, de woestijn, heet, het circus, het spinnenweb, het web, spinnen, waaien, wapperen, weven