Materialen:
Waar komt wol vandaan? Copyright: Alex Proimos Schapen met een dikke wollen vacht
Copyright: Arbutus Een speciaal getrainde hond kan een schaapsherder helpen om de schaapskudde de ‘sturen’
Copyright: Robin Orchard
Hoe worden schapen geschoren? Copyright: -JvL-
Copyright: -JvL-
Copyright: -JvL-
Copyright: -JvL-
Copyright: -JvL-
Spinnen van wolgaren Copyright: Ruth Temple Weefgetouw
Copyright: singlestitches Haken
Extra informatie:
Verschillende soorten natuurlijke vezels Copyright: Jay Phagan Katoenpluis klaar om geplukt te worden
De vlasvezel wordt al meer dan zes duizend (!) jaar gebruikt om linnen stof van te maken, voor kleding, doeken en (vroeger) zeilen. Tijdsduur:
Handpoppen:
Waar:
Overal waar je met water kan knoeien Wanneer:
Elk moment, Juli, Juni extra relevant in de periode waarin schapen worden geschoren Thema’s:
Woordenschat:
bewegen, breien, de fotograaf, de geur, de hand, de handpalm, de kleur, de toelichting, de vacht, de vingertop, de warmte, de wol, draaien, haken, hard, het schaap, het spinnewiel, het water, het weefgetouw, kneden, koud, rond, ruiken, spinnen, uitspoelen, vilten, voelen, warm, wassen, weven, zacht, zeep Navigeer:
|
Materialen:
Copyright: Arend
Copyright: Alias 0591
Copyright: Jorbasa Fotografie
Copyright: Nick Saltmarsh Vlierbloesem aan de boom.
Met stuifmeel bedekte bij tussen vlierbloesem
Op deze foto kun je zien hoe de gele korreltjes stuifmeel aan de haartjes op de poten en het lijf van de bij blijft hangen. Ook zijn de meeldraden met het stuifmeel goed te herkennen en kun je in het midden van sommige bloesems de kleine, witte stamper zien zitten. Copyright: John Baker
Extra informatie:
SchoolTV heeft een kort, duidelijk filmpje waarin wordt uitgelegd hoe bijen voor de bestuiving van veel bloemen en planten zorgen. Tijdsduur:
> 30 minuten Waar:
Buitenlocatie Thema’s:
Woordenschat:
bestuiven, de bij, de bloem, de bloesem, de geur, de hommel, de kaneel, de lepel, de limonade, de nectar, de ranja, de siroop, de smaak, de steel, de stempel, de suiker, de tak, de vlier, de vlierbloesem, de vlinder, drinken, eten, het fruit, het gewicht, het ingrediënt, het insect, het mengsel, het sap, het stuifmeel, oplossen, proeven, roeren, ruiken, snijden, uitpersen, verdunnen, zeven, zoet, zoeter Navigeer:
|